Ofte stilte spørsmål om utredninger hos nevropsykologen

Her er de mest stilte spørsmålene vi får til nevropsykologen om utredninger

Nevropsykologen svarer på spørsmål om utredninger

Loader image

For klienter som kommer langveisfra andre steder i landet tilrettelegges det for at deler av utredningen kan gjennomføres uten direkte oppmøte, men hvor mesteparten av utredningen gjennomføres i løpet av ett oppmøte gjennom en heldagsundersøkelse.

Ved mistanke om påvirket hjernefunksjon, som for eksempel redusert hukommelse og konsentrasjonsvansker, kan det være aktuelt med utredning hos nevropsykolog.

En nevropsykologisk undersøkelse kartlegger hvordan hjernen fungerer, samt hvordan dette påvirker fungerering i dagliglivet. Her undersøkes kognitive funksjoner, som for eksempel hukommelse, språk og konsentrasjon. Hensikten er å få et nyansert bilde av ressurser og eventuelle utfordringer, samt danne grunnlag for tiltak og tilrettelegging.

En nevropsykolog en er psykolog som er spesialist i å forstå forholdet mellom hjernefunksjon og fungering i dagliglivet. En nevropsykolog jobber ofte sammen med andre spesialister som nevrologer, nevrokirurger, leger og psykiatere, eller driver privatklinikk. En nevropsykolog jobber innenfor alle deler av helsevesenet der utredning og/eller behandling av hjerne-atferd-relasjoner kan være relevant i. Klinisk nevropsykologi er en del av psykologien der man er opptatt av å forstå forholdet mellom hjernen og atferd.

Nevropsykologi er en disiplin innenfor psykologien og er studiet av forholdet mellom atferd og sentralnervesystemets struktur og funksjon. Nevropsykologisk klinikk tilbyr nevropsykologisk utredning når det er behov for å få mer informasjon om hjernens fungering; informasjon som kommer til uttrykk gjennom tenkning, følelsesmessig fungering og atferd. En nevropsykologisk utredning vil kunne gi holdepunkter for hvorvidt det er sannsynlig at kognitive vansker kan relateres til en hjerneorganisk funksjonsforstyrrelse (skade eller sykdom), eller om det er mest sannsynlig at årsaken bunner i andre og mulig reversible forhold som f.eks kognitive vansker.

Kognitive vansker omhandler svekkelse i hjernens evne til å ta inn, bearbeide og bruke informasjon. Kognitive vansker kan oppleves som problemer med hukommelse, konsentrasjon/ oppmerksomhet eller oppfattelsesevne. Andre kan oppleve vansker med å lære seg ny informasjon eller at man føler seg tregere enn tidligere. Kognitive vansker kan også gi seg utslag i at man har vansker med praktiske ferdigheter, eller med å forstå og oppfatte synsinntrykk. Man kan også ha vansker med å regulere impulser, problemløsning, planlegging, initiativ eller evne til å være strukturert og organisert.

En nevropsykologisk undersøkelse er viktig for å få en bedre forståelse av hvordan kognitive vansker legger begrensninger i hverdagen, eller i evne til å fungere i skole eller i yrkesmessig sammenheng.
En nevropsykologisk undersøkelse vil også være viktig dersom man mistenker at det kan foreligge en hjerneorganisk funksjonsforstyrrelse. Dokumentasjon av dette vil kunne være en del av en bredere diagnostisk prosess (f.eks. demens, ADHD, løsemiddelskade, hjerneslag).

Resultatene fra undersøkelsen vil kunne danne grunnlag for anbefalning av videre tiltak. I tillegg til å dokumentere hvilke vansker man har, så vil også en undersøkelse hos nevropsykolog avdekke hvilke kognitive ressurser/styrker man har. Noen ganger kan det være hensiktsmessig med oppfølgingsundersøkelse etter en stund for å kartlegge hvorvidt vanskene er fremadskridende (som ved demensutvikling).

En nevropsykologisk undersøkelse er meget sensitiv i forhold til forstyrret hjerneorganisk fungering. Undersøkelsen kan avdekke dette i tilfeller hvor billedundersøkelser (MR og CT) og nevrofysiologiske undersøkelser (EEG) ikke har vist patologi. Til tross for at en nevropsykologisk undersøkelse kan gi holdepunkter for en forstyrret hjernefungering, vil det noen ganger være nødvendig med samarbeid med andre spesialister (nevrolog, geriater o.a.) for å fastslå årsaken til en slik funksjonsnedsettelse.

Eksempler på noen tilstander/grunner hvor det kan være hensiktsmessig med en nevropsykologisk undersøkelse: Traumatisk hjerneskade. Hjerneslag/hjerneblødning. Nevrologiske tilstander som f.eks. hjernetumor, epilepsi, Multippel sklerose, Parkinson, hydrocephalus, MMC o.a. lærevansker, hukommelsevansker, samt vansker med konsentrasjon og oppmerksomhetsforstyrrelse (ADD / ADHD). Psykiatriske og nevropsykiatriske tilstander. Spørsmål om hjerneorganisk skade etter nedsatt oksygentilførsel. Somatiske lidelser hvor det er mistanke om hjerneorganisk involvering. Langtidseffekt av rusmisbruk. Løsemiddeleksponering. Spørsmål om tidlig demensutvikling (f.eks. Alzheimer). Spørsmål om kognitiv egnethet for bilkjøring. Vurdering av arbeidsevne og eventuell restarbeidsevne ved kognitive plager.

Den nevropsykologiske undersøkelsen har som mål å finne individets kognitive styrker og svakheter, samt kartlegge om det foreligger tegn til påvirket hjernefunksjon og hvordan dette eventuelt påvirker daglig og arbeidsmessig fungering.

En nevropsykologisk undersøkelse begynner med en samtale hvor man avklarer problemstillingen. Vi innhenter bakgrunnsopplysninger og sykehistorie som vil være relevant for undersøkelsen. Etter dette følger en gjennomgang av ulike oppgaver som måler områdene nevnt ovenfor. Oppgavene er både av praktisk og muntlig art, og andre tester er dataadministrerte. Selve undersøkelsen har en varighet på fra 4 timer og mer, avhengig av foreliggende problemstilling. Resultatene blir analysert og en rapport utarbeides og sendes til henvisende instans. Resultatene blir sammenliknet med hvordan andre mennesker på samme alder og med samme utdanning gjør det på disse prøvene. Resultatet gir således svar på hvorvidt de ulike kognitive funksjonene er innenfor normalvariasjonen.

En standard nevropsykologisk undersøkelse inkluderer En standard nevropsykologisk undersøkelse vil ofte være det alternativet som er mest hensiktsmessig dersom det ønskes en vurdering av om det foreligger kognitive funksjonsvansker og tegn til sentralnervøs forstyrrelse ved f.eks. mistanke om demensutvikling, følgetilstand etter hjerneslag/hodetraume/nedsattt oksygentilførsel eller vurdering av annen nyoppstått kognitiv svikt.

Et utvidet nevropsykologisk undersøkelse inkluderer i tillegg til nevropsykologisk funksjonskartlegging også en bredere vurdering av personlighetsmessig fungering og psykisk helse. Dette alternativet er ofte det som er mest hensiktsmessig dersom det ønskes en en bredere undersøkelse. En mer omfattende undersøkelse av en kognitiv problematikk som kan være del av psykisk lidelse og/eller utviklingsrelatert problematikk. Dette inkluderer vurdering av eventuell ADHD/ADD-problematikk, lærevansker og eksekutive vansker (vansker med egenledelse og kognitiv kontroll). Undersøkelsen inkluderer rapport som beskriver aktuelle funn, samt anbefaling av videre tiltak og eventuelle supplerende undersøkelser.

Dette alternativet vil kunne være hensiktsmessig dersom man ønsker en spesifikk vurdering av kognitive funksjoner og om det eventuelt kan være hensiktsmessig med å gå videre med en bredere nevropsykologisk undersøkelse og eventuelt ADHD/ADD-utredning. Undersøkelsen inkluderer en kort beskrivelse av relevante funn ved testrapport.

En spesialisterklæring om arbeidsevne kan være viktig i forbindelse med NAV sin videre oppfølging og rettighetsavklaring dersom du er under oppfølging av NAV.
Om NAV innhenter spesialisterklæring om arbeidsevne fra nevropsykolog vil det kunne blitt gitt avklaring i forhold til hva som kan være hensiktsmessige tiltak videre, herunder f.eks. behandling, attføring eller varige ytelser. Utredning vil kunne være særlig viktig i sammensatte tilfeller hvor både kognitive vansker og/eller psykiske vansker medfører nedsatt arbeidskapasitet. En utredning vil også kunne være svært relevant dersom det har foreligget langvarige funksjonsutfordringer som har medført at den enkelte ikke har lykkes i å gjennomføre skolegang eller å etablere seg i arbeidsliv. I slike saker må NAV sende henvisning med forespørsel om spesialisterklæring.

Nei.
For klienter som kommer fra andre steder i landet tilrettelegges det for at deler av utredningen kan gjennomføres uten direkte oppmøte, men hvor mesteparten av utredningen gjennomføres i løpet av ett oppmøte gjennom en heldagsundersøkelse. Ta kontakt for mer informasjon.



Finner du ikke det du leter etter? Ønsker du mer informasjon eller vil du bestille konsultasjon? Klikk på knappen:

Hva kan vi hjelpe deg med?

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer